Sportolással az ízületi gyulladás ellen

Mivel a mozgásszegény életmód és a túlságosan megerőltető sportolás is egyaránt ízületi problémákhoz vezethet, fontos tudnod, mégis hogyan érdemes nekiállnod az egészséges életmódnak.

Ehhez ugyebár hozzátartozik az egészséges étkezés, amiről olvashattál már az oldalunkon.

Ha még nem tetted meg, kérlek, olvasd el, ugyanis számos hasznos tippet találsz erről is az oldalunkon! 

Hogyan érdemes nekiállni a sportolásnak?

Hogyan érdemes nekiállni a sportolásnak?

Ha már nagyon régóta nem sportolsz, akkor bizony érdemes előbb felmérned a képességeid.

Végiggondolni, mégis milyen mozgásforma az, ami tetszik neked és, amit akár hosszútávon is szívesen csinálnál.

Azt sem árt végiggondolni, mikor és mennyi időd lesz a jövőben a sportolásra.

Sose sportolj úgy, hogy nem élvezed, és csak kínkeservesen tudod rávenni magad a mozgásra!

Nézd meg, mégis mennyi az, amit bírsz, mi az, ami még nem okoz gondot a számodra! 

A sport a kulcs az egészséges ízületekhez

A sport a kulcs az egészséges ízületekhez

A mozgás mindenképp hozzájárul az ízületek egészségéhez.

Ez egy fontos tényező, ezért nem mindegy, milyen mozgásformát alkalmazol.

A saját képességeidnek megfelelően válassz sportágat, illetve mozgásformát.

Vagyis, ha idáig még sosem sportoltál, akkor ne kezdd rögtön súlyemeléssel vagy kilométeres futásokkal, mert csak az ellenkezőjét éred el.

A túlzott terhelés, vagy akár az egyoldalú mozgás egyáltalán nem tesz jót az ízületeidnek. 

Ez mit jelent?

Ha például évek óta már ülőmunkát végzel és mellette csak ritkán, vagy egyáltalán nem sportoltál, akkor kezd az átállást inkább lazábban, vagyis ne görcsölj rá a dolgokra!

Ne akarj egyből hatalmas, duzzadó izmokat, vékony derekat vagy éppen formás feneket.

Kezdd el a rendszeres sportolásra való átállást úgy, hogy az elején csak lassú, illetve egyenletes mozgást végzel, sok pihenővel.

Utána pedig folyamatosan növeld a gyakorlatok számát és az időt, amit sportolással töltesz.

Ráadásul nem mindegy, miért sportolsz: ha túlsúlyos vagy, más gyakorlatokra lesz szükséged, mint annak, akinek nincsenek felesleges kilói. 

Mi az oka annak, hogy ennyire nem sportolnak az emberek?

Gondolom, ezt a kérdést már te is feltetted magadnak, vagy éppen átformálva a kérdést, magadat kérdezted meg, hogy te miért nem sportolsz eleget.

Ugye, hogy igazam van?

Saját magad részéről biztos, hogy tudod is a választ a kérdésre, viszont én elmondom most neked, hogy tanulmányok szerint az emberek miért nem sportolnak annyit, mint amennyit kéne.

Sokan panaszkodnak arra, hogy egyáltalán nincs idejük, kedvük, sőt, bonyolult lenne minden héten legalább kétszer vagy háromszor elmenni az edzőterembe.

Főleg, hogy az emberek nagy része nem szeret mások előtt edzeni.

De ez teljes mértékben könnyedén orvosolható, hiszen otthon is lehet edzeni, nem kell feltétlenül edzőterembe menni azért, ha valaki sportolni szeretne.

Emellett pedig sok ember egyáltalán nem kitartó, vagy éppen magukat nézik le és úgy érzik, hogy a fittségi szintjük egyáltalán nem elegendő.

Ezek mind olyan kifogások, amik kezelhetőek, lehet ellenük tenni, éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy tényleg, te is neki állj a rendszeres sportolásnak és még sokáig elűzd az ízületi gyulladást és a porckopást! 

Amire még érdemes odafigyelni!

A kemény sportolás után mindig kell egy kis levezetés, egy kis lazítás.

Azt tudnod kell egyébként, hogy túl sokáig időzni a hidegben nem szabad, így amikor télen sportolsz, akkor figyelj oda arra, hogy ne legyél kint órákig.

Ha esetleg van körülötted olyan személy, aki krónikus ízületi gyulladásban szenved, akkor neki mindenképpen szólj, hogy sok időt ne töltsön a hideg időben odakint.

Sok ember nagyon érzékeny amúgy az időjárásra, a frontokra, a gyors hideg-meleg időjárás változásokra, így ha te is közéjük tartozol, fokozottan figyelj oda magadra!

Érdemes ilyenkor mindig jól aláöltözni, rétegesen öltözni, sőt, az ízületi gyulladásban szenvedőknek még egy jó tipp: nem egyenletes, esetleg csúszós úton érdemes ízületvédő eszközt is használni, ami tartja a végtagokat és a labilis ízületeket. 

Jöhet a megérdemelt lazítás!

Jöhet a megérdemelt lazítás!

Az ember ilyenkor, ha télen kint tornázik, enyhe fájdalmat érezhet még akkor is, ha nincs ízületi gyulladása, ha pedig mégis van, akkor pláne fontos odafigyelni a fájdalmak enyhítésére.

A kinti hideg után jöhet egy jó forró fürdő, ugyanis a meleg jót tesz az ízületeknek, és téged is kikapcsol, megnyugtat.

Használj aromaterápiás termékeket fürdéshez, ami az izmaidat és az ízületeidet is ellazítja, illetve emellett a benned lévő feszültséget is oldja.

Fontos dolog az utóbbi, a stressz és a feszültség is okozhat ízületi betegségeket!

Ha pedig még egy kis extrára vágysz, használj iszappakolást, ugyanis az iszap jó hatással van a bőrünkre, sőt, még a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja egy kicsit.

Látod, nem is olyan borzalmas ez!

Sokan kínként és erőlködésként gondolnak a mozgásra és a sportolásra, pedig az jót tesz a testnek és a léleknek is egyaránt.

Utána olyan jól érzi magát az ember, hogy tett aznap is valami hasznosat saját magáért és a saját egészségéért.

A kemény munka utána pedig mindenki megérdemel egy kis pihenést, erre nagyszerű megoldás lehet az előbb említett finom fürdőzés is.

Mindenki megérdemel egy kis én-időt!

Ráadásul ezzel a saját egészségednek is jót teszel, és a rendszeres mozgással megelőzheted az ízületi gyulladás kialakulását is!

Kell ennél több? 

Még azért valamit elárulok!

Nem csak a mi életünkben olyan fontos odafigyelni az ízületi gyulladás megelőzésére, és kezelésére.

Vannak olyanok is, akik közel állnak hozzánk, ott vannak velünk a mindennapjainkban, és őket is szintén érint ez a téma.

Nem húzom az időt: a kis kutyáinkra gondolok.